Bezglutenowy jabłecznik można polecić wszystkim, którzy są na diecie #glutenfree. Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i bardzo owocowe. Bardzo często go robię przy pomocy Thermomix ponieważ:
- jest łatwy
- szybki
- zawsze wychodzi
- mąkę robię z tego co mam pod ręką: jak mam ryż to robię z mąką ryżową, jak mam kaszę gryczaną to robię z mąką gryczaną, jak mam płatki kokosowe to robię z mąką kokosową, kukurydzianą itd.
- brandy zastępuję tym co mam np. rumem czy whiskey lub pomijam
- jabłka mogą być nie obrane
- nie muszą być jabłka: mogą być gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele itd.
Aby zrobić bezglutenowy jabłecznik w Thermomix, możesz użyć następującego przepisu:
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 130 g masła
- 200 g mąki bezglutenowej
- 100 g ksylitolu (cukier)
- 1 łyżka cynamonu
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 30 g brandy
Kroki:
Umyj jabłka, obierz, pokrój w ćwiartki i natnij.
Mąka bezglutenowa: 90 g kaszy jaglanej, 90 g płatków owsianych -zmiksować 1 min/obr.10. Dodaj 20 g mąki ziemniaczanej i wymieszaj.
Dodaj do mąki masło, jajka, proszek do pieczenia, brandy, ksylitol i wymieszaj 20sek/obr.6.
Przelej ciasto do formy do tarty lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż jabłka lub inne owoce wciskając je w ciasto, nacięciami do góry i posyp cynamonem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty a patyczek suchy.
Po upieczeniu wystudź jabłecznik i posyp go cukrem pudrem. Podawaj go na ciepło lub na zimno, posypany cukrem pudrem lub polany lukrem.
Bezglutenowy jabłecznik – zobaczcie jakie to proste

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 8 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!