Od 2024 roku cena Thermomix wzrośnie i będzie wynosić 6455 zł. To ostatni moment, aby skorzystać z oferty w starej cenie!
Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami w Thermomix

Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami w Thermomix

Byłam bardzo ciekawa tego przepisu bo nie wyobrażałam sobie chleba bez mąki i na dodatek z białym serem. Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami okazał się pyszny, syty i ma bardzo mało kalorii. Idealny na diecie keto. Jeśli szukacie przepisu na chleb bezglutenowy (płatki i otręby owsiane bez glutenu) to ten skradnie Wasze serca.

Aby przygotować chleb twarogowy z orzechami i ziarnami w Thermomix, potrzebne będą następujące składniki:

  • 500 g twarogu w kawałkach
  • 3 jajka
  • 270 g płatków owsianych (170 płatków owsianych i 100 otrębów owsianych)
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g pestek z dyni
  • 50 g orzechów laskowych
  • 30 g słonecznika
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Aby przygotować chleb, należy:

Włożyć twaróg, jajka, płatki owsiane, len, orzechy, ziarna, proszek do pieczenia i sól do misy Thermomix.

Wyrobić ciasto 1min/interwał. Zgarnąć kopystką i wyrobić ponownie 2min/interwał.

Przełożyć ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub uformować bochenek zwilżonymi dłońmi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut, aż chleb będzie złotobrązowy i przekłuwany patyczkiem będzie wychodzić suchy.

Wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.

Chleb jest bardzo syty i długo zachowuje świeżość.

Smacznego!

Przepis na platformie Cookidoo

Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami – film

Autor Marta GmyrekMarta GmyrekAutor bloga MixMarty.pl

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 8 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!