Byłam bardzo ciekawa tego przepisu bo nie wyobrażałam sobie chleba bez mąki i na dodatek z białym serem. Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami okazał się pyszny, syty i ma bardzo mało kalorii. Idealny na diecie keto. Jeśli szukacie przepisu na chleb bezglutenowy (płatki i otręby owsiane bez glutenu) to ten skradnie Wasze serca.
Aby przygotować chleb twarogowy z orzechami i ziarnami w Thermomix, potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g twarogu w kawałkach
- 3 jajka
- 270 g płatków owsianych (170 płatków owsianych i 100 otrębów owsianych)
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g pestek z dyni
- 50 g orzechów laskowych
- 30 g słonecznika
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Aby przygotować chleb, należy:
Włożyć twaróg, jajka, płatki owsiane, len, orzechy, ziarna, proszek do pieczenia i sól do misy Thermomix.
Wyrobić ciasto 1min/interwał. Zgarnąć kopystką i wyrobić ponownie 2min/interwał.
Przełożyć ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub uformować bochenek zwilżonymi dłońmi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut, aż chleb będzie złotobrązowy i przekłuwany patyczkiem będzie wychodzić suchy.
Wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Chleb jest bardzo syty i długo zachowuje świeżość.
Smacznego!
Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami – film

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 8 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!