Próbowaliście tego bieszczadzkiego przysmaku? Proziaki powstały ponad 100 lat temu na Podkarpaciu. Jego forma jest wynikiem użycia sody, która powoduje spulchnienie ciasta. W przeszłości, aby przygotować tradycyjne placki na sodzie, konieczne było użycie specjalnego pieca kaflowego, jednak obecnie istnieją alternatywne sposoby przygotowania, takie jak użycie piekarnika lub patelni. Można wykorzystać również kamień do pizzy. Wystarczy go nagrzać 15 min w najwyższej temperaturze w piekarniku, a następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec z każdej strony po 5 min.
Proziaki są pyszne i robi się je niezwykle szybko i łatwo. Potrzebujesz tylko kilku składników: mąkę (520g), kefir (400g), trochę sody (czubata łyżeczka), soli (płaska łyżeczka) i cukru (łyżeczka). Wszystkie składniki wsypać do naczynia i wyrobić 2 min/interwał. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość ok.1cm. Wyciąć szklanką kółka lub pokroić ciasto na kwadraty. Piec na rozgrzanej patelni z każdej strony po ok. 3-4 minuty.
Z czym podawać proziaki?
Proziaki to uniwersalne danie, które można podawać jako potrawę słodką lub słoną, na zimno lub na ciepło. Dla osób, które wolą wersję słoną, polecam dodawać do nich sosy, dipy, warzywa i jogurt naturalny. Tych, którzy wolą słodkości, zachęcamy do posmarowania proziaków dżemami owocowymi lub kremami, np. orzechowymi, powidłami, nutellą lub czekośliwką. Proziaki są podobne do bułek, dlatego można na nie położyć praktycznie wszystko. Łatwo je przygotować w domu i urozmaicić dodatkami, np. dżemem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem, aromatycznym smarowidłem lub jabłkową konfiturą. Dla fanów słonych potraw polecamy proziaki ze smalczykiem lub smalczykiem z białej fasoli, a nawet zwykłym masełkiem czosnkowym czy hummusem. Smacznego!
Ciekawostki:
Kefir możesz zastąpić maślanką lub zsiadłym mlekiem. A wiecie skąd nazwa proziaki? Od sody, którą nazywają prozą. Spróbujcie bo warto!
Proziaki – zobacz film

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 10 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!