Tłusty czwartek to czas pączków, chrustu, chruściku, oponek. Tradycja nakazuje zjedzenie chociaż jednego pączka w ten dzień na szczęście, co by się darzyło.
Tłusty czwartek to długa tradycja jeszcze z czasów pogaństwa gdzie świętowało się początek wiosny, nowego lepszego czasu. Pączki były z ciasta chlebowego nadzianego, uwaga: słoniną :).
Babski comber
W Małopolsce świętowało się tzw. combrowy czwartek (od nazwiska Combra – złego człowiek, który nie lubił kobiet. Dziwny musiał być gość…). Comber umarł w tłusty czwartek i od tego czasu kobiety zaczęły świętować hucznie ten dzień. Stąd nazwa babski comber.
Obecnie pączki nadziewamy słodkościami: dżemem, różą, bitą śmietaną, czekoladą. Podajemy lukrowane, posypane cukrem pudrem, ze skórką pomarańczową czy oblane czekoladą. Co kto lubi.
Na platformie Cookidoo znajdziecie mnóstwo przepisów na tę okazję:
- mini pączki na serku homogenizowanym
- oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
- faworki – róże
- oponki serowe – wspomnienie dzieciństwa
- faworki na żółtkach z piwem – dla koneserów
- pączki hiszpańskie (gniazdka)
- pączki pieczone – dla tych co nie mogą smażonych
- churrosy z sosem czekoladowym
- chruścik lany – załączam film
- amerykańskie pączki „donuts”
- mini pączki jabłkowo-cynamonowe
- pieczone oponki a’la pizza – dla tych co wolą na ostro
- rosyjskie puszyste faworki (taratuszki)
- ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
- oponki bez cukru – dla tych co liczą kalorie
- pieczone churrosy z sosem czekoladowo-kawowym
- pączki wegańskie z batatem – dla miłośników wege (bez jajek, bez mleka, bez masła)
- brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
- faworki bezglutenowe – sprawdzone, pycha!
- Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczową
- donaty z mąki gryczanej z kremem waniliowym
- Creme patissiere – przepis na pyszny aksamitny waniliowy budyniowy krem. Idealny do nadziewania pączków, ptysiów.


Tłusty czwartek na Cookidoo
Każdy znajdzie coś dla siebie – sprawdźcie kolekcję na platformie Cookidoo. Testujcie, smakujcie, zróbcie radość sobie i bliskim.
Z Thermomixem każdy przepis jest prosty. Pamiętajcie, że praktycznie w każdym przepisie macie możliwość zmiany ilości porcji. Poza tym sami możecie zrobić cukier puder, dżem, krem czy to budyniowy czy czekoladowy, lukier, polewę, a także mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, z orzeszków ziemnych, laskowych, makadamia, nerkowców, a nawet z nasion konopi, czy też owsiane.
Nie bójcie się próbować nowych smaków. Żyjcie pysznie.

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 8 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!