Potrawy z cukinii Thermomix

Potrawy z cukinii w Thermomix

Gotowanie z użyciem Thermomixa to prawdziwa rewolucja w kuchni. To wielofunkcyjne urządzenie umożliwia przygotowywanie różnorodnych dań w szybki i łatwy sposób. Cukinia, ze względu na swoją delikatną strukturę i subtelną nutę smaku, jest idealnym składnikiem do wielu potraw. W tym artykule przedstawię Ci niektóre z najlepszych przepisów na potrawy z cukinii w Thermomix, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie i sprawią, że pokochasz to warzywo jeszcze bardziej.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to warzywo o niskiej zawartości kalorii, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Jej delikatny smak pozwala na różnorodne kombinacje kulinarne, co czyni ją doskonałym składnikiem zarówno dań głównych, jak i dodatków. Przygotowane potrawy z cukinii w Thermomix gwarantują zachowanie pełni smaku i wartości odżywczych.

Przepisy na dania z cukinią w Thermomix

Placki z cukinii z dipem bazyliowym

Placki z cukinii z dipem bazyliowym

Składniki:

  • 250 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 20 g cebuli szalotki
  • 2 jajka
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 80 g pora – tylko biała część
  • 20 g masła
  • 120 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 230st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić oliwą. Odstawić.
  2. Do naczynia włożyć parmezan i rozdrobnić 10sek/obr.10 i przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia włożyć cebulę i pora, rozdrobnić 5sek/obr.6. Po zgarnięciu ze ścianek dodać cukinię i rozdrobnić ponownie 5sek/obr.6.
  4. Dodać masło i dusić 3min/120st/obr.1.
  5. Następnie dodać mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz i wymieszać 25sek/obr.3.
  6. Placki nakładamy łyżką na blachę, posypujemy parmezanem i pieczemy 15-20 minut, aż staną się złociste.

Dip bazyliowy

Dip bazyliowy Thermomix

Składniki:

  • 12-15 świeżych liści bazylii
  • 240 g twarogu półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 80 g śmietany 12%
  • 5 g soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do czystego suchego naczynia włożyć bazylię i rozdrobnić 3sek/ obr.8. Zgarnąć ze ścianek.
  2. Dodać twaróg, śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać 10sek/obr.5.
  3. Założyć motylek i wymieszać 1min/obr.4. 

Placki cukiniowe podawać z dipem bazyliowym. Są pycha!

Zupa krem z cukinii i mięty i z młodym groszkiem

Zupa krem z cukinii Thermomix

Składniki:

  • 800 g cukinii pokrojonej na kawałki 
  • 100 g cebuli
  • 300 g strączków młodego, zielonego groszku
  • 30 g masła
  • 500 g wody
  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego – najlepiej zrobionego w Thermomixie
  • sól i pieprz do smaku
  • 5-10 g liści mięty świeżej

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia Thermomixa włożyć cebulę, dodać masło, rozdrobnić 5sek/obr. 5. Zgarnąć kopystką i dusić 3min/120st/obr. 1.
  2. Dodać cukinię, wodę, koncentrat, sól i pieprz, rozdrobnić 3sek/ obr.5.
  3. Na dolnej przystawce Varomy ułożyć groszek i gotować na parze wraz z zupą 15-20min/Varoma/obr. 1.
  4. Zdjąć Varomę i odstawić. Do naczynia miksującego dodać miętę i zmiksować 1min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z uparowanym groszkiem.

Ketchup z cukinii 

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 800 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 80 g białego octu winnego lub jabłkowego
  • 100 g cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3sek/obr.8.
  2. Dodać cebulę i cukinię i zmiksować 15-20sek/obr.7. Składniki zgarnąć kopystką
  3. Dodać ocet, zamiast miarki na pokrywę dać koszyczek i odparowywać 15min/Varoma/obr.1.
  4. Następnie dodać pozostałe składniki, zamiast miarki znowu nałożyć na pokrywę koszyczek i odparować ponownie 15min/Varoma/obr.1.
  5. Założyć miarkę zamiast koszyczka i zmiksować 1min/obr.5-10 – stopniowo zwiększając obroty.
  6. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zmaknąć.

Tarta ratatouille

Tarta ratatouille Thermomix

Ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 300g mąki pszennej
  • 90 g zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1-2 cukinie ze skórką, pokrojona na plastry lub można wszystkie składniki pokroić w nakładce krojącej funkcja krojenie/grubo
  • 2-3 pomidory w plastrach
  • 140-190 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 30 g wody
  • 10 g szczypiorku posiekanego lub łyżeczka suszonych ziół 
  • tarty parmezan ok.60 g
  • Sól i pieprz do smaku
  • liście bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki potrzebne na ciasto i wymieszać 20sek/obr.6 (w razie potrzeby dodać łyżkę wody).
  2. Z ciasta uformować kulę, otoczyć w mące i owinąć folią spożywczą – do lodówki na ok.20 minut

Nadzienie:

  1. Do naczynia włożyć suszone pomidory, wodę, sól i szczypiorek, rozdrobnić 5sek/obr.5, zgarnąć kopystką i powtórzyć czynność.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm  i przełożyć na okrągłą formę.
  3. Rozsmarować na cieście pastę z suszonych pomidorów, zostawiając czyste brzegi. Ułożyć plastry cukinii i pomidorów na przemian tak, aby na siebie zachodziły. Oprószyć solą i zawinąć pozostawione brzegi do środka. Posypać parmezanem i piec w 200st/20minut aż tarta będzie złocista.
  4. Po lekkim ostudzeniu udekorować bazylią.

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii Thermomix

Składniki:

  • 1200 g obranej, pokrojonej na kawałki cukinii
  • sok z 2 cytryn i otarta skórka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • liście mięty
  • 20 g pektyny lub żelfix 3:1
  • 330 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wrzucić cukinię do Thermomixa, rozdrobnić 20sek/obr.4-5
  2. Dodać cukier i żelfix i gotować 15min/90st/obr.2.
  3. Następnie dodać galaretki, liście mięty, sok z cytryn i otartą skórkę i gotować jeszcze 10min/90st/obr.wsteczne.
  4. Gorący dżem przelać do słoików i szczelnie zakręcić.

Korzyści zdrowotne cukini

Cukinia jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminy i minerały. Zawiera także błonnik, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Jej składniki przeciwdziałają oksydacyjnemu stresowi i wspierają zdrowie serca.

Wykorzystanie cukinii

Połączenie cukinii i Thermomixa to świetny sposób na przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. Wykorzystaj powyższe przepisy, by odkryć różnorodność możliwości, jakie daje to wszechstronne warzywo.

Potrawy z cukinii w Thermomix – najczęstsze pytania

Autor Marta GmyrekMarta GmyrekAutor bloga MixMarty.pl

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 10 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!