Bułki wrocławskie w Thermomix to urocze polskie wypieki, które słyną z miękkiej struktury i bogatego smaku. Wyobraź sobie, że zagłębiasz zęby w świeżo upieczonych bułkach – ich zapach i smak są po prostu nieodparte. W tym wpisie na blogu przeprowadzę Cię przez łatwy w przygotowaniu przepis z wykorzystaniem Thermomixa, dzięki któremu proces pieczenia będzie dziecinnie prosty. Przygotuj się na smakowitą kulinarną podróż!
Do zrobienia bułek wrocławskich potrzebujesz:
- 170 g mleka
- 150 g wody
- 20 g świeżych pokruszonych drożdży – możesz też użyć suchych (op.7-8 g), ale wtedy czas wyrastania będzie dłuższy
- 1 łyżeczkę cukru
- 30 g miękkiego masła
- 500 g mąki + dodatkową ilość do obtoczenia bułek
- 1 – 1 i 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić bułki wrocławskie w Thermomix:
- Mleko, wodę , drożdże i cukier podgrzewać w naczyniu miksującym 2min/37st/obr2
- Następnie dodać mąkę, masło, sól i wyrobić ciasto 3min/interwał
- Zostawić ciasto w naczyniu na ok. 1 godzinę
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz należy wyrobić 30 sek./interwał
- Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną mąką dużą płaską blachę, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulę. Następnie każdą bułkę należy spłaszczyć ręką, obsypać mąką i kopystką zrobić podłużne nacięcie.
- Zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
- Bułki pieczemy w 200 st ok. 15-20 minut.
- Po wyjęciu studzimy bułki wrocławskie na kratce.
Pytania i odpowiedzi
Marta GmyrekAutor bloga MixMarty.pl
Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 9 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!