Bułki wrocławskie w Thermomix

Bułki wrocławskie w Thermomix

Bułki wrocławskie w Thermomix to urocze polskie wypieki, które słyną z miękkiej struktury i bogatego smaku. Wyobraź sobie, że zagłębiasz zęby w świeżo upieczonych bułkach – ich zapach i smak są po prostu nieodparte. W tym wpisie na blogu przeprowadzę Cię przez łatwy w przygotowaniu przepis z wykorzystaniem Thermomixa, dzięki któremu proces pieczenia będzie dziecinnie prosty. Przygotuj się na smakowitą kulinarną podróż!

Do zrobienia bułek wrocławskich potrzebujesz:

  • 170 g mleka
  • 150 g  wody
  • 20 g świeżych pokruszonych drożdży – możesz też użyć suchych (op.7-8 g), ale wtedy czas wyrastania będzie dłuższy
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 500 g mąki + dodatkową ilość do obtoczenia bułek
  • 1 – 1 i 1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić bułki wrocławskie w Thermomix:

  1. Mleko, wodę , drożdże i cukier podgrzewać w naczyniu miksującym 2min/37st/obr2
  2. Następnie dodać mąkę, masło, sól i wyrobić ciasto 3min/interwał
  3. Zostawić ciasto w naczyniu na ok. 1 godzinę
  4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz należy wyrobić 30 sek./interwał
  5. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną mąką dużą płaską blachę, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulę. Następnie każdą bułkę należy spłaszczyć ręką, obsypać mąką i kopystką zrobić podłużne nacięcie.
  6. Zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
  7. Bułki pieczemy w 200 st ok. 15-20 minut.
  8. Po wyjęciu studzimy bułki wrocławskie na kratce.
Przepis na bułki wrocławskie w Thermomix na platformie Cookidoo

Pytania i odpowiedzi

Autor Marta GmyrekMarta GmyrekAutor bloga MixMarty.pl

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 9 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!