Czy można zrobić chleb w Thermomix? Często pojawia się to pytanie. Tak. W Thermomixie można zrobić chleb. Bardzo szybko, prosto i bez bałaganu w kuchni. Należy jednak pamiętać, że Thermomix nie jest piekarnikiem. Zarówno chleb, jak i bułki czy wszelkiego rodzaju ciasta pieczemy w piekarniku.
Do wyrabiania ciasta na chleb w Thermomix służy nam specjalna funkcja tzw. Interwał, który jest oznaczony symbolem kłosa na ekranie Thermomixa. Funkcję uruchamiamy poprzez obrócenie pokrętła.
Na pewno wiecie, a niektórzy z nas pamiętają, że pieczenie chleba w domu było tradycją. Chleb jest bardzo ważny w naszej kulturze i nadal jest podstawą naszej diety. Warto więc poznać smak prawdziwego domowego chleba.
Nie ma nic piękniejszego jak zapach i smak domowego chleba.




Dlaczego warto piec chleb w domu?
Prawdziwy dobry chleb powinien mieć niewiele składników: wodę, mąkę, sól, zakwas, drożdże, ewentualnie ziarna słonecznika, dyni, czarnuszkę, kminek czy len. W pieczywie, które kupujemy ten skład jest dużo bogatszy co nie oznacza, że lepszy. Bardzo często po takim chlebie sklepowym czujemy się ciężko, mamy wzdęty brzuch i problemy z trawieniem. Dlaczego?
Bardzo często do pieczywa dodawane są różnego rodzaju polepszacze, regulatory kwasowości, barwniki i konserwanty. Zazwyczaj na etykietach mamy te wszystkie substancje chemiczne nazwane emulgatorami. Mogą to być środki zapobiegające pleśnieniu lub propionian wapnia (E282) i sorbinian potasu (E202), które często wywołują niebezpieczne alergie. Karmel, dodawany do chleba razowego dla pięknego koloru, powoduje, że chleb staje się bardziej kaloryczny ponieważ ma więcej węglowodanów.
Robiąc samemu domowy chleb wiemy co ma w składzie. Chleb robiony w domu jest o wiele tańszy niż ten sklepowy. Wiemy też, że jest zdrowy i świeży ponieważ robimy go ze świeżego, a nie mrożonego ciasta.
Czy w Thermomixie można zrobić chleb bezglutenowy?
Tak. Możemy robić nawet samemu mieszanki mąki bezglutenowej i wychodzi to o wiele taniej niż kupowanie chleba czy mąki bez glutenu w sklepie.

Jak zrobić mąkę bezglutenową na chleb w Thermomix?
Każdy rodzaj ziarna mielimy 1 minutę na obrotach 10.
W ten sposób możemy zrobić mąkę lnianą z siemienia lnianego, mąkę kokosową z wiórków kokosowych, mąkę migdałową z migdałów, mąkę ryżową z ryżu, mąkę gryczaną z kaszy gryczanej niepalonej, mąkę owsianą z płatków owsianych, mąkę jaglaną z kaszy jaglanej, mąkę kukurydzianą z kaszy kukurydzianej. Ja robiłam nawet mąkę z kasztanów jadalnych i nasion babki. Modne, ale też bardzo zdrowe są mąki z ciecierzycy, soczewicy czy fasoli i grochu. Oczywiście używamy do tego suchych ziaren.
Na platformie Cookidoo mamy propozycje przygotowania mieszanek do wypieku chleba bezglutenowego.
Chleb w Thermomix (bezglutenowy) – zobacz film

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 10 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!