Chruścik lany skradł moje serce. To szybki, łatwy i naprawdę prosty sposób na przygotowanie chrustu w Thermomix. Najważniejsze, że do przygotowania nie potrzebujemy ani stolnicy ani radełka. Smak Was zaskoczy!
Chruścik lany to słodkie, smażone ciasto, które jest popularne w wielu krajach europejskich, w tym w Polsce. Zazwyczaj przyrządza się go z mąki, cukru, jajek, proszku do pieczenia,spirytusu, cukru waniliowego i soli, a następnie smaży w głębokim oleju, aż stanie się chrupiące i złociste. Chruścik lany jest często podawany jako przekąska lub deser, często posypany cukrem pudrem. Jest to smaczne i proste do przygotowania ciasto, które cieszy się dużą popularnością wśród wielu pokoleń.
Chruścik lany to pyszne ciasto, które można łatwo przygotować w Thermomix. Oto przepis:
Składniki:
- 250 g mąki
- 230 g mleka
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym Thermomixa mieszamy mąkę, cukier, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól, aż do uzyskania jednolitej masy 30 sek/obr.4. Ciasto przelewamy do butelki z dziubkiem. Wlewamy olej do głębokiego garnka i rozgrzewamy na średnią moc. Ciasto wlewamy kolistymi ruchami bezpośrednio na olej, tworząc spiralne kształty. Smażymy ok. 20 sek, aż ciasto będzie złote i chrupiące, a następnie odwracamy ostrożnie na drugą stronę. Ostrożnie wyjmujemy chruścik z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe i posypane cukrem pudrem. Na zimno też jest super! Smacznego!
Chruścik lany w Thermomix – film

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 10 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!