Od 2024 roku cena Thermomix wzrośnie i będzie wynosić 6455 zł. To ostatni moment, aby skorzystać z oferty w starej cenie!
Chlebek ziołowy Thermomix

Chlebek ziołowy w Thermomix

Chlebek ziołowy jest jednym z najczęściej wybieranych przepisów przez użytkowników Thermomixa na platformie Cookidoo. Pewnie dlatego, bo jest bardzo prosty w przygotowaniu, pasuje praktycznie na każdą okazję, ładnie wygląda i co najważniejsze wszystkim smakuje.

Jak zrobić chlebek ziołowy Thermomix?

Do przygotowania chleba ziołowego potrzebujesz:

Masło ziołowe:

  • 120g masła miękkiego
  • 60-80g cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • Świeże zioła: pietruszka, bazylia, oregano itd.
  • Cebulę, czosnek i zioła rozdrobnić 8sek/obr.5, zgarnąć ze ścianek kopystką
  • Dodać masło i sól – wymieszać 20sek/obr.6

Ciasto:

  • 600g mąki
  • 300g letniej wody
  • 40g świeżych pokruszonych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego i wyrabiamy 2 min/interwał.

Następnie ciasto należy wyjąć na stolnicę (przechyl naczynie i kręć pokrętłem – ciasto samo wypadnie z naczynia) i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem ziołowym lub czosnkowym, a następnie kroimy w pasy o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek należy złożyć w harmonijką i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem lub do formy kamionkowej. Jeśli nie masz okrągłej formy, to możesz to zrobić w kwadratowej lub prostokątnej. Ułożone ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika do 200 st.

Ile piec chlebek ziołowy Thermomix?

Chleb ziołowy Thermomix po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st góra – dół bez termo obiegu. Pieczemy na środkowej półce 25 – 30 minut.

Wskazówki:

  • Jeśli chlebek ziołowy będziesz piec w zwykłej tortownicy to daj ją na dodatkową blaszkę bo masło może wyciekać.
  • Zamiast masła ziołowego możesz zrobić czosnkowe – daj więcej czosnku i pomiń zioła i cebulę.
  • Zioła daj jakie masz i jakie lubisz.
  • Jeśli nie masz świeżych ziół – możesz dać suszone – wiadomo, że lepsze świeże, ale nie zawsze są dostępne.
  • Nie musisz myć naczynia miksującego po wyrobieniu ciasta – ja od razu robię masło.
  • Chlebek ziołowy/czosnkowy idealnie pasuje na grilla. Sprawdza się także na wszystkich domowych imprezach i jest też świetnym prezentem jeśli idzie się do znajomych z wizytą.
  • Chleb ziołowy można kroić lub rwać.
  • Można go również zrobić w formie bułeczek poukładanych jedna obok drugiej.

Smacznego!

Więcej o pieczeniu chleba w Thermomix w poradach
Przepis na platformie Cookidoo
Autor Marta GmyrekMarta GmyrekAutor bloga MixMarty.pl

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 8 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!