Chleb twarogowy z jajkami to kolejny bezglutenowy hit (#glutenfree). Pyszny, syty, zdrowy i ma mało kalorii. Trochę go zmodyfikowałam i dodałam orzechy i pestki dyni. Nie zwlekajcie i wypróbujcie ten przepis na Thermomix.
Aby zrobić chleb twarogowy z jajkami w Thermomix, możesz użyć następującego przepisu:
Składniki:
- 500 g twarogu
- 5 jajek
- 200 g otrębów owsianych
- 100 g płatków owsianych
- 15 g proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 40 g lnu
- opcjonalnie: dodatki według uznania, np. zioła, czosnek, cebula, papryka orzechy, nasiona itp.
Kroki:
Włóż twaróg, jajka, płatki, otręby, siemię lniane, proszek do pieczenia i sól do miski Thermomix i wyrób ciasto 1min/interwał. Zgarnij kopystką ciasto ze ścianek i powtórz wyrabianie. Jeśli chcesz, możesz dodać dowolne dodatki według uznania.
Przelej masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub uformuj chlebek wilgotnymi dłońmi i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż wierzch chleba będzie ładnie zrumieniony. Przed końcem pieczenia możesz go wyjąć z formy i piec na kratce ok. 10 minut aby był chrupiący również od spodu.
Po upieczeniu wystudź chleb i pokrój go na kromki. Podawaj go na ciepło lub na zimno, np. z pastą twarogową lub serem. Możesz także posmarować go masłem lub dżemem.
Chleb twarogowy z jajkami – zobacz film

Jestem przedstawicielem handlowym Vorwerk Polska / Thermomix od ponad 10 lat. Moją pasją jest gotowanie i kocham dzielić się z innymi moją miłością do dobrego, zdrowego jedzenia, ponieważ wiem, że właściwa dieta pozwala cieszyć się życiem na maksa.
Zapraszam do kontaktu!